Sistema actual

L’educació espanyola és un dret fonamental que apareix a l’article 27 de la Constitució Espanyola i està regulada per la LOE (Llei Orgànica d’Educació). És gratuïta i obligatòria fins els 16 anys.

Està organitzada per diferents etapes. En primer lloc Educació Infantil que va des del naixement fins als sis anys i té com a objectiu el desenvolupament físic, afectiu, social i intel·lectual dels nens.  Està dividida en dues etapes:
– Primer Cicle (0-3 anys): no és gratuïta per llei tot i que les Administracions públiques estan promovent un increment progressiu de places.
– Segon Cicle (3-6 anys): és gratuït i és l’etapa preescolar.

20090420_aula3_tcm32-99092

Proves de la Generalitat de Primària. / gencat.cat

L’Educació Primària és l’etapa educativa més extensa del sistema educatiu espanyol. Dura sis anys i va des de les edats de 6 a 12 anys. Està subdividida en tres cicles de dos anys cada un:
– Cicle Inicial (6-8 anys)
– Cicle Mitjà (8-10 anys)
– Cicle Superior (10-12 anys)

Al final d’aquesta etapa es realitzen unes proves d’avaluació de les competències bàsiques dels alumnes. Així mateix, també es realitzen aquestes proves en acabar l’ESO.

L’última etapa escolar obligatòria és l’anomenada ESO (Educació Superior Obligatòria) i consta de 4 cursos. En acabar-la l’estudiant pot escollir tres vies:
– Fer Batxillerat (2 anys), que li permetrà accedir a la Universitat fent l’examen de Selectivitat
– Cursar un Mòdul o un FP
– Deixar els estudis i posar-se a treballar

Durant els 10 anys d’educació obligatòria el sistema d’avaluació és mitjançant exàmens dels quals s’ha d’obtenir com a mínim un 5 per superar l’assignatura. En el cas que un alumne no adquireixi tots els coneixements necessaris per passar de curs és obligat a repetir-lo.

Els horaris de classe de primària ronden les 4-6 hores diàries, mentre que les d’ ESO i Batxillerat estan al voltant de les 6 al dia. Recentment hi ha hagut polèmica sobre l’establiment de la sisena hora a la primària, una hora extra per dedicar a l’atenció més personalitzada dels alumnes. Tot i això, les retallades van obligar a suprimir-la.

Tot i que l’educació estigui finançada per l’Estat existeix la possibilitat d’educar els nens en una escola concertada o privada. Aquestes ofereixen un servei més personalitzat i en teoria també més bo. Una escola privada pot costar de mitjana uns 550€ al mes, mentre que una de concertada costa uns 375€.

MÉS INFORMACIÓ:
· ENTREVISTA “El tracte que hi ha en el sistema educatiu tradicional no és humà”
· ENTREVISTA “Una escola tradicional potencia els resultats i l’efectivitat”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s